Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Läkare Utan Gränser bland annat till att ge medicinsk humanitär hjälp till människor i Sydsudan.

Förmånstagare sedan 2007

Utdelning 2024:
24 000 000 kr

Utdelning totalt:
487 636 676 kr

Varav drömprojekt:
59 300 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Assisterande läkare Douth Chuol Khor undersöker fem månader gamla Makuach på Läkare Utan Gränsers mässlingsklinik i Jonglei, Sydsudan, 2023.

Kan din Postkodlott ge medicinsk hjälp för människor i Sydsudan?

I Sydsudan har stridigheter pågått under flera år vilket har tvingat miljontals människor på flykt. Många civila har utsatts för våld och befolkningen är svårt drabbad av undernäring, epidemier och sjukdomar som malaria och luftvägsinfektioner. Allt detta i kombination med bristande tillgång till sjukvård gör behovet av hjälp mycket stort.

Fokus ligger på mödravård och barn under 5 år

Läkare Utan Gränser finns på plats i flera områden i Sydsudan, bland annat på Lankiensjukhuset i delstaten Jonglei. Under året har omkring 400 medarbetare från Läkare Utan Gränserarbetat här med förlossningar, akut kirurgi och med att ge vård till patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar. Ett stort fokus ligger på mödravård och på barn under fem år.

Hjälp på plats i fler än 70 länder

På bilden ovan syns assisterande läkaren Douth Chuol Khor som undersöker fem månader gamla Makuach på en mässlingsklinik. Mässling drabbar undernärda barn extra hårt samtidigt som sjukdomen kan förvärra undernäringen. Därför är det ofta nödvändigt att små barn får medicinsk behandling mot både mässling och undernäring. Läkare Utan Gränser arbetar idag i fler än 70 länder runt om i världen. I dessa länder ger de medicinsk och humanitär hjälp till människor som drabbats av konflikter, sjukdomsutbrott och naturkatastrofer.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Egentligen är Postkodlotten en vinstlott hur man än vrider och vänder på den. Oavsett om du vinner eller inte så bidrar du till mindre lidande och en bättre tillvaro för väldigt många i världen. Tack!

 

Henrik Jörnvall

Läkare och volontär, Läkare Utan Gränser

Vill du veta mer om Läkare Utan Gränser?

Besök Läkare Utan Gränsers webbplats