Nordens Ark

Nordens Ark är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Nordens Ark till att kämpa för sköldpaddor och andra utrotningshotade djur.

Förmånstagare sedan 2010

Utdelning 2023:
7 000 000 kr

Utdelning totalt:
132 450 533 kr

Varav drömprojekt:
37 100 100 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Nordens Ark

Nordens Ark berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Nordens Ark har byggt ett unikt avelscenter för sköldpaddor, en fristad för några av världens mest hotade arter.

Kan din Postkodlott rädda sköldpaddorna?

Sköldpaddor har levt på jorden i över 200 miljoner år. Idag är de en av världens mest hotade djurgrupper – på grund av människans framfart. Sköldpaddor fångas och säljs, både som husdjur och som delikatess. Deras livsmiljöer försvinner när skogar huggs ner, våtmarker dikas och floder däms. Situationen är allra mest akut i Asien, där nästan alla de 100 sköldpaddsarterna är hotade.

En ark för världens sköldpaddor

För att bevara några av världens mest hotade sköldpaddor startade Nordens Ark projektet På utrotningens brant – en Ark för världens sköldpaddor, med stöd från Postkodlotteriet. Nordens Ark har byggt ett unikt avelscenter där sköldpaddor kan få en fristad och fortplanta sig. Man jobbar också för en långsiktig överlevnad i sköldpaddornas ursprungsmiljöer, i samarbete med lokala organisationer och myndigheter.

Arter dör ut snabbare än någonsin

Tyvärr är inte sköldpaddor de enda djur som är hotade, vilda djurarter försvinner i en snabbare takt än någonsin. Nordens Ark arbetar för att rädda dem.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Jag vill passa på att tacka alla lottköpare för ert stöd. Med ert stöd kan vi göra så mycket mer för hotade arter. Så ett stort tack!

Emma Nygren

ProjektsamordnareNordens Ark

Vill du veta mer om Nordens Ark?

Besök Nordens Arks webbplats