Organisation

Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén är partipolitiskt och religiöst obundet och arbetar för ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering. Afghanistankommittén arbetar på den afghanska landsbygden för allas rätt till lika möjligheter, social rättvisa och makt över sin utveckling och sina liv. Organisationen har bland annat ett omfattande arbete inom hälsa och utbildning.

Två kvinnor i läkarrock

Farzana och Maryam har läst på Svenska Afghanistankommitténs skola i Wardak och är snart färdiga sjuksköterskor.

Därför stöttas Svenska Afghanistankommittén av Postkod­lotteriet

Postkodlotteriets övertygelse är att världen blir bättre med starka ideella organisationer.

Det var anledningen till att lotteriet startade en gång i tiden. Hela överskottet går till 60 ideella organisationer som kämpar för människa, djur och natur.

Alla som har en Postkodlott bidrar tillsammans med runt en miljard kronor varje år.

Om Svenska Afghanistankommittén

Hälsa och utbildning trots krig

Oavsett regim, krig eller bristande säkerhet har Afghanistankommitténs verksamhet i Afghanistan pågått i 40 år. Genom god förankring i det lokala samhället och fler än 7000 medarbetare kan Afghanistankommittén arbeta med program inom hälsa, utbildning, självförsörjning, rehabilitering av personer med funktionsvariationer och pandemibekämpning i 18 av landets 34 provinser. 99 procent av alla anställda är afghaner.

2021 registrerades 1 770 000 patientbesök (varav 817 000 var kvinnor). I SAKs skolor går drygt 104 000 barn. 60 % av eleverna är flickor.

– Tack vare det stöd vi får från Postkodlotteriet kan tusentals afghanska flickor och pojkar gå i skolan varje år. I ett land där diskrimineringen och fattigdomen är djup och många barn föds med funktionsvariationer är det extra viktigt att satsa på stöd till skolgång för alla, att kryckor och rullstolar finns för dem som behöver det och att kvinnor får möjligheter att försörja sig själva säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Utdelning från Postkodlotteriet

Svenska Afghanistankommittén är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2014.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade