Organisation

Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén är partipolitiskt och religiöst obundet och arbetar för ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering. Afghanistankommittén arbetar på den afghanska landsbygden för allas rätt till lika möjligheter, social rättvisa och makt över sin utveckling och sina liv. Organisationen har bland annat ett omfattande arbete inom hälsa och utbildning.

Två kvinnor i läkarrock

Farzana och Maryam har läst på Svenska Afghanistankommitténs skola i Wardak och är snart färdiga sjuksköterskor.

Om Svenska Afghanistankommittén

Hälsa och utbildning trots krig

Oavsett regim, krig eller bristande säkerhet har Afghanistankommitténs verksamhet pågått i 35 år. Genom god förankring i det lokala samhället och över 6000 anställda kan Afghanistankommittén arbeta med program inom hälsa, utbildning, självförsörjning och rehabilitering av personer med funktionsvariationer i 13 av landets 34 provinser. 99 procent av alla anställda är afghaner.

Varje år förser organisationen ca 3 miljoner patienter med vård och fler än 85 000 barn går i skolan. 58 % av eleverna är flickor.

– Tack vare det stöd vi får från Postkodlotteriet kan tusentals afghanska flickor och pojkar gå i skolan varje år. I ett land där diskrimineringen och fattigdomen är djup och många barn föds med funktionsvariationer är det extra viktigt att satsa på stöd till skolgång för alla, att kryckor och rullstolar finns för dem som behöver det och att kvinnor får möjligheter att försörja sig själva säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Utdelning från Postkodlotteriet

Svenska Afghanistankommittén är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2014.

Utdelning 2020: 17 000 000 kr

Utdelning totalt: 109 200 000 kr varav 12 000 000 kr till Specialprojekt

Vi använder cookies. Läs mer