Möten med bergsgorillorna i Uganda

Tjuvjakt och förändringar i livsmiljöer gör att många djurarter är på väg att dö ut. Postkodlotteriets Christian ”Kicken” Lundqvist har besökt de starkt hotade bergsgorillorna i Uganda, som tack vare bland annat svenska bidrag under de senaste åren har börjat öka i antal igen.

Bergsgorillor är försiktiga och tillbakadragna djur som lever ett fredligt familjeliv i skogen. Gorillor är några av våra närmaste släktingar och de största människoaporna.

– Att få se en bergsgorilla i det vilda är helt magiskt. Tänk dig att du kommer åkande på vägen och så ser du regnskogen med dimma och allt. Det är både skräckinjagande och vackert, säger Kicken och fortsätter:

– Är man sedan ett par timmars vandring in i regnskogen, med en proffsguide och allt, undrar man ändå vad de ska göra ifall man blir skadad eller något annat händer under den tuffa vandringen.

Fakta om bergsgorillor

• Bergsgorillor lever i ett landskap med lummiga skogar i länderna Rwanda, Demokratiska republiken Kongo och Uganda.

• Gorillorna lever i familjegrupper om ca 10 individer som håller ihop under många år.

• Bergsgorillor är vegetarianer.

• Bergsgorillan är starkt hotad. De största hoten mot bergsgorillorna är skogsavverkning, tjuvjakt och sjukdomar.

• Det finns 1 063 bergsgorillor i världen enligt den senaste uppskattningen 2019.

Åkte till Uganda

Som en del av sitt arbete för Postkodlotteriet åkte Kicken nyligen till Uganda där han på plats fick se hur Postkodlotteriets bidrag till WWF hjälpt dem att bevara bergsgorillor.

Bergsgorillorna hotas av tjuvjakt och det är inte ovanligt att de fastnar i snaror eller andra fällor. För att hindra detta följer parkvakter och naturvårdare familjegrupperna och ser till att de går säkra för tjuvjägare.

– Det är så fantastiskt när man ser att arbetet har gett ett så bra resultat. Parkvakterna tar stora risker i sitt arbete för att skydda både de vilda djuren och naturen.

Skräckblandad förtjusning

Kicken säger att det var skräckblandad förtjusning han kände när han var i regnskogen. När de var djupt inne i den kom det fler och fler bergsgorillor till dem.

-Helt plötsligt hörde man en duns och då var det en silverback som hoppade ner från träden. Silverryggarna är otroligt stora och majestätiska djur som man verkligen känner respekt för berättar han och lägger till:

– Vi såg också några små gorillabarn. När man ser hur ungarna och deras föräldrar interagerar med varandra känner man extra tydligt hur nära vi faktiskt är släkt med varandra och det var helt magiskt fint.

Under en period på 80-talet uppskattades antalet bergsgorillor till färre än 400. Tack vare arbetet WWF gör tillsammans med lokala aktörer har antalet bergsgorillor stigit till över 1000 individer.

– Det är deras jobb, men samtidigt märker man att det är eldsjälar som brinner för det här. Det känns otroligt bra att åka ner dit och se att pengarna från Postkodlotteriet gör nytta.

Postkodeffekten

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer. Det innebär att du som går med i Postkodlotteriet både kan vinna tillsammans med dina grannar och samtidigt bidra till en bättre värld. Runt en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet.

Hela överskottet från lotteriet går till 61 ideella organisationer. Tack vare alla som har en Postkodlott kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här kallar vi för postkodeffekten.