Över 5 miljoner har flytt Venezuela

En av världens största flyktingkriser utspelar sig i Venezuela där över sju miljoner människor har flytt från våld och en ekonomi i fritt fall. UNHCR och Amnesty på plats och hjälper de mest utsatta, tack vare det gemensamma Drömprojektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela”.

Just nu utspelar sig en av de värsta flyktingkriserna i modern tid i Venezuela och över sju miljoner har tvingats fly från landet. De flyr från en ekonomi i fritt fall och en våldsam vardag utan trygghet, tillräckligt med mat eller mediciner. De flesta flyr till Colombia, Peru och Ecuador och flyktvägarna är ofta livsfarliga, särskilt för kvinnor, flickor och HBTQ+ personer. De tvingas gå i veckor genom svårtillgängliga områden som härjas av kriminella gäng och anländer till sitt nya land i ett extremt utsatt läge. Många bär sina sår på insidan efter att de blivit överfallna, kidnappade eller utsatts för övergrepp under flykten.

UNHCR och Amnesty är på plats i Venezuela och i ett särskilt samarbete har över en halv miljon kvinnor, flickor och HBTQ+ personer från Venezuela fått hjälp. Tack vare Drömprojektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela”, som 2021 fick 27,9 miljoner kronor, kan venezuelaner på flykt få skydd, vård och möjligheter att starta om sina liv. Det arbetet hade inte kunnat ske utan stöd från alla som är med i Postkodlotteriet, som finansierar projektet.

– Med det generösa stödet från Svenska Postkodlotteriet har UNHCR kunnat ge viktigt skydd och stöd till människor som överlevt könsbaserat våld och till HBTQ+ personer. Hjälpen förbättrar deras mående och inkluderar dem i nya samhällen, och samtidigt kan vi ge stöd till dem som solidariskt tar emot människor på flykt, säger Kathryn Lo, områdeschef på UNHCR i Ecuador.Drömprojektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela”

De ideella organisationerna som Postkodlotteriet stöttar har varje år möjlighet att söka extra stöd till sina Drömprojekt. År 2021 fick UNHCR och Amnestys gemensamma Drömprojekt ”No place for abuse: Welcome Venezuela” 27,9 miljoner för att kunna hjälpa venezuelaner på flykt, ge dem skydd, stöd och hopp om en ljusare framtid.

I hopp om ett bättre liv

En halv miljon venezuelaner har flytt till Ecuador i hopp om att komma i säkerhet och hitta möjligheter att starta om sina liv igen. Där gör Drömprojektet skillnad, varje dag. Organisationen Equidad är en av UNHCR:s lokala partnerorganisationer i Ecuador. Equidad jobbar för att stärka mänskliga rättigheter och ger HBTQ+personer tillgång till bra vård, mat och möjlighet att sova i ett skyddat boende. Det enda alternativet för många är att sova på gatan.

– HBTQ+personer har alltid varit förtryckta, säger Efrain Soria, som är föreståndare och grundare av Equidad i Ecuadors huvudstad Quito.

Under flykten finns det stor risk att falla offer för människosmugglare som utnyttjar människor på flykt, särskilt farligt är det för kvinnor, flickor och HBTQ+personer. Equidad tar emot människor som utsatts för könsbaserat våld och tvingats in i prostitution.

– Utan hjälpen från UNHCR och Svenska Postkodlotteriet hade det varit omöjligt att skapa den här trygga platsen för HBTQ+personer. Utan den här hjälpen hade dessa människor troligen bott på gatan och utsatts för våld eller i värsta fall varit döda, säger Efrain Soria.

En annan viktig lokal organisation i Venezuela är Movimiento de mujeres del Oro, MMO, som skyddar och hjälper kvinnor och barn i Machala i södra Ecuador. Hos MMO kan ensamma, våldsutsatta mammor komma med sina barn och få en skyddad sovplats, terapi och mat. Där finns jurister, psykologer och människorättskämpar som hjälper utsatta kvinnor. Många av kvinnorna på boendet har utsatts för våld i nära relation eller hotas av lokala gäng, och utan MMO hade de levt i ständig rädsla.

För människor på flykt, som kämpar dag för dag för att överleva, kan det ibland vara svårt att känna hopp när de tänker på framtiden. Det vill projektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela” ändra på och ge nyanlända venezuelaner chans att starta om, starta något nytt.

 

  • Som 16-åriga Valeria som kan plugga och har startat en podcast tack vare att UNHCR ser till att det finns wifi i utsatta områden. I podcasten pratar hon med både lokala ungdomar och flyktingar om integration och livets alla möjligheter.
  • Eller 33-åriga Ilzaoli som har kunnat starta ett bageri där hon säljer allt från cupcakes till maffiga bröllopstårtor.
  • Eller vännerna Carla och Maria Alejandra, som driver en framgångsrik verksamhet där de säljer populära bakverket tequeños.– När vi fick stöd från UNHCR och Postkodlotteriet kunde vi fortsätta växa som företag, säger Maria Alejandra.

Postkodeffekten

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer. Det innebär att du som går med i Postkodlotteriet både kan vinna tillsammans med dina grannar och samtidigt bidra till en bättre värld. Runt en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet.

Hela överskottet från lotteriet går till 61 ideella organisationer. Tack vare alla som har en Postkodlott kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här kallar vi för postkodeffekten.