Sköldpadda åt sig fram till sin nya fristad på Nordens Ark

Världens alla sköldpaddor är hotade och fler än hälften av alla arter står på ruinens brant och riskerar att dö ut, om inget görs. Genom att öppna ”Sköldpaddsarken”, en unik avelsanläggning för utrotningshotade sköldpaddsarter, vill Nordens Ark motarbeta den dystra prognosen genom att skapa en fristad för sköldpaddor och möjliggöra en framtid för kommande generationer sköldpaddor.

En solig junidag var det äntligen dags för Nordens Ark att slå upp portarna och inviga den nya Sköldpaddsarken, som efter ett intensivt år av planerande och bygge stod klar. Glädjen var stor när invigningen äntligen stod plats. På plats för invigningen var H.K.H. Kronprinsessan Victoria, Postkodlotteriets vinstutdelare Magdalena Forsberg, Jimmy Helgesson från Nordens Ark, och Nordens Arks VD Mats Höggren.

– Den här anläggningen kommer förhoppningsvis hjälpa till att rädda världens, och Sydostasiens i synnerhet, hotade sköldpaddor. Och den här anläggningen har inte betalat sig självt. Postkodlotteriet är Nordens Arks främsta givare och en verklig stöttepelare, sa Nordens Arks VD Mats Höggren högtidligt.

En rojalistisk invigning

En stor publik hade samlats på invigningen och stämningen var festlig när bandet för anläggningen Sköldpaddsarken skulle kapas. En grekisk landsköldpadda hjälpte H.K.H. Kronprinsessan Victoria att ”klippa” bandet, som hade klätts in i maskrosblad för att möjliggöra avbitandet. Publiken hejade på när kronprinsessan höll i den hungriga sköldpaddan, som åt sin väg igenom invigningsbandet. När det till slut gick itu, följde rungande applåder.

Anläggningen är unik och den enda i sitt slag i norra Europa. Den är byggd mitt i parken och består av en visningsdel öppen för besökare och en sluten avelsanläggning. I avelsanläggning blir det möjligt att föröka och föda upp sköldpaddor i större skala för att i framtiden kunna bistå bevarandeprojekt med djur för utsättning i det vilda.

– Alla som är här idag har bidragit till att göra den här anläggningen till vad den faktiskt är, sa Jimmy Helgesson från Nordens Ark. Oavsett om man är djurvårdare, hantverkare, eller från Postkodlotteriet, så har vi gemensamt lyckats skapa den vi har idag. Syftet med Sköldpaddsarken är inte att vara en häftig anläggning, utan det är att göra ett avtryck för världens utrotningshotade sköldpaddor. För tillfället har vi femton arter och vi kommer lägga till fler arter med tiden.

Förlusten av biologisk mångfald är lika akut som klimatfrågan. I dag går utrotningen av arter flera tusen gånger snabbare än den naturliga processen. En av de mest hotade djurgrupperna är sköldpaddor. Sköldpaddor har funnits på jorden i över 200 miljoner år och i dag är över 60% av världens sköldpaddsarter utrotningshotade eller redan borta för evigt. Sköldpaddskrisen behöver mer uppmärksamhet och resurser. De största hoten mot världens sköldpaddor är förlust av livsmiljöer och den illegala handeln med vilda djur. Situationen är allra mest akut i Asien, där nästan alla av de nära hundra sköldpaddsarterna är hotade.

– Vår Sköldpaddsark kommer att vara en fristad för omkring 15 arter som alla är mycket nära utrotning i det vilda, säger Emma Nygren, bevarandebiolog på Nordens Ark. Flera av arterna kommer att försvinna utan intensiva avelsinsatser med räddningspopulationer och aktiva insatser i fält.

Drömprojektet ”På utrotningens brant”

De ideella organisationerna som Postkodlotteriet stöttar har varje år möjlighet att söka extra stöd till sina Drömprojekt. År 2020 fick Nordens Arks Drömprojekt ”På utrotningens brant” 8,8 miljoner för att kunna rädda stora och mer utrymmeskrävande sköldpaddsarter.

Nordens Ark vill bygga en unik anläggning för räddningspopulationer, där flera av världens mest utsatta sköldpaddsarter ska få en fristad. Anläggningen kallas för ”Sköldpaddsarken".

Ett Drömprojekt som förverkligas

Sköldpaddsarken har möjliggjorts genom Drömprojektet ”På utrotningens brant”, som 2020 fick 8,8 miljoner kronor av Postkodlotteriet. Sköldpaddsarken kommer att vara navet för Nordens Arks nationella och internationella arbete för att rädda utrotningshotade sköldpaddsarter från att försvinna. Den ska dessutom vara en fristad för fortplantning för några av världens mest hotade sköldpaddsarter, något som görs genom att erbjuda en bra miljö för levnad och fortplantning. Allt för att säkerställa överlevnaden för flera sköldpaddsarter till dess att situationen i det vilda har förbättrats.

– Det är fantastiskt att stå här vid Sköldpaddsarken som representant för den närmare miljon svenskar som har varit med och sett till att den blivit verklighet. Konceptet att kunna vinna med sina grannar och samtidigt bidra till en bättre värld för människor, natur och djur blir verkligt här, där hotade sköldpaddor kan få en fristad. En möjlighet att kanske komma tillbaka till de platser där de naturligt hör hemma, men där de i dag näst intill har utrotats, sa Magdalena Forsberg.

Efter invigningen på Nordens Ark gick det ingen förbi att arbetet med Sköldpaddsarken är en viktig satsning för att bevara och rädda hotade sköldpaddsarter. Sköldpaddan må vara känd som världens långsammaste djur, men som är en fantastisk kämpe som har funnits på jord i över 200 miljoner år. Men inte ens sköldpaddan orkar stå upp mot människans framfart hur länge som helst. Det kommer ta tid och krävas mycket arbete för att rädda de utrotningshotade arterna och säkra deras framtid och tack vare Nordens Ark finns det hopp.

– Jag hoppas att alla här känner sig delaktiga och nöjda med hur anläggningen blivit. I framtiden kommer inte djuren bara att vara här och avlas här, utan varje art kommer att bli ihopkopplad till olika bevarandeprojekt och åtgärder i det vilda. Visionen är stor, och vi hoppas att ni i framtiden kommer vilja hjälpa oss att åstadkomma det vi är allra bäst på, sa Jimmy Helgesson från Nordens Ark.

Om sköldpaddor

 

  • Sköldpaddor har funnits på jorden i över 200 miljoner år
  • Över 60 % av världens sköldpaddor hotas av utrotning
  • Det är människans framfart som orsakat sköldpaddornas tillbakagång
  • Nordens Ark arbetar med bevarandet av 15 olika sköldpaddsarter
  • Sköldpaddor räknas som reptiler/kräldjur
  • Sköldpaddor är växelvarma och reglar sin kroppstemperatur med hjälp av yttre faktorer, som till exempel solen

Nordens Ark och Postkodlotteriet

Stiftelsen Nordens Ark är en ideell stiftelse som bevarar utrotningshotade djur. Verksamhetens mål är att återskapa livskraftiga populationer av hotade arter i deras naturliga miljöer. Nordens Ark har funnits i över 30 år och är en park, forskningsstation och även en uppfödningsstation för bevarandet av både svenska och utländska utrotningshotade djur.

Sedan 2010 är Nordens Ark en av de organisationer som är med och delar på överskottet från Postkodlotteriet och de har hittills fått ta emot över 125 miljoner kronor – tack vare alla som är med i Postkodlotteriet.