Fairtrade

Fira World Fair Trade Day!

Lördagen den 14 maj var det World Fair Trade Day, en dag som uppmärksammas runt om i hela världen. Dagen sätter fokus på de människor som odlar och producerar våra varor, och hur en handel på rättvisa villkor kan lyfta människor ur fattigdom.

Idag innefattar Fairtrade över 1,6 miljoner odlare och anställda, och Fairtrade-märkta produkter säljs i 125 länder. År 2014 betalades över 106 miljoner euro ut i Fairtrade-premie - pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker och för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.

Fairtrade gör skillnad

Fyrabarnsmamman Patience Adzima är anställd på ett Fairtrade-certifierat bananplantage i Ghana. Genom Fairtrade har Patience Adzima fått möjlighet att utbilda sig, och hon har även kunnat sätta sina barn i skola och universitet. Genom Fairtrade har alla som jobbar på plantagen, och deras familjer, fått tillgång till sjukförsäkring. För några år sedan blev Patiences make allvarligt sjuk, och var tvungen att genomgå en operation för att överleva. Tack vare sjukförsäkringen hade de råd med operationen.

Var med och fira Fairtrade och rättvis handel den 14 maj du också!

Du kan vara med genom att äta en Fairtrade-banan, bjuda en kompis på en kopp Fairtrade-kaffe, ge bort Fairtrade-märkta rosor till någon du tycker om eller uppmärksamma fler på hur Fairtrade gör skillnad.

Sprid och dela med dig av ditt firande via Fairtrades Facebook-event!