De skaffade lotter i hemlighet

Det var sju år sedan som Kristina och hennes mamma bestämde sig för att skaffa varsin lott i Postkodlotteriet, utan att berätta för någon annan. De lockades av tanken på att kunna överraska resten av familjen med en storvinst.

Några år senare dog Kristinas mamma tragiskt i en olycka. Det tog hårt på Kristina. Men tack vare stöd från vänner, sambo och de två döttrarna och sonen, kunde hon efter en tids sorgearbete se ljust på livet igen.

Livet förändrades igen

En torsdag i oktober 2019 förändrades livet återigen för Kristina. Den här gången var det något positivt som hände. Kristina kom hem från jobbet, en till synes vanlig dag, men direkt när hon klev innanför dörren hemma, kände hon att något var annorlunda.

– Familjen berättade att vi skulle få besök och att jag måste hålla mig hemma. Jag undrade varför de betedde sig så konstigt och vad som var på väg att ske.

”Vad var det som just hände?”

Så ringde det plötsligt på dörren. Där utanför stod Daniel Paris med ett helt tv-team och ett guldkuvert.
– Då förstod jag. Att få vara med om den händelsen var jättemärklig, och när de åkte kände jag bara: ”Vad var det som just hände”?

Kristinas postnummer i Våxtorp hade vunnit i Grannyran. På vinstchecken stod det 187 500 kronor. Ingen dålig vinst tyckte Kristina och hennes familj. De visste inte då att vinsten skulle bli större. Mycket större.

En rejäl summa kvar i potten

I en Grannyra delas en tredjedel av vinstsumman mellan alla vinnare inom postnumret, och två tredjedelar fördelas mellan de som har den vinnande postkoden. Det låg alltså en rejäl summa kvar i potten inför det kommande Grannyra-eventet.

På Grannyran kom den stora chocken

När Kristina stod i publiken på Grannyran visades plötsligt hennes postkod på en stor skärm – och därmed var hon 4,8 miljoner kronor rikare. Kristinas och mammans dröm om en storvinst hade uppfyllts.
– Jag var i chock och vågade knappt titta. Det kändes helt overkligt. Samtidigt var det lite vemodigt, jag hade väldigt gärna velat ha med min mamma där. Det är något märkligt med hela den här grejen, som att hon hjälpt till lite med det.

Som en skänk från ovan

Ännu konstigare blev det när pengarna betalades ut. Det skedde nämligen på årsdagen av mammans död.

– De här pengarna är som en skänk från ovan säger jag hela tiden, berättar Kristina och ler varmt.

”Att vakna på morgonen känns gott”

Familjen gillar att campa och har köpt en ny husvagn för vinstpengarna. De ser även fram emot att resa mer utomlands. Men det bästa är kanske att de fått en trygghet i vardagen.

– Att vakna på morgonen känns gott. Vardagen ser ut precis som innan vinsten, men vi kan unna oss saker utan att tänka så mycket på det. I framtiden kan vi hjälpa barnen med kontantinsatser till lägenheter, eller något annat som de behöver. Pengarna förgyller tillvaron, helt enkelt.

Innan Grannyran hamnade i Våxtorp trodde Kristina aldrig att hon faktiskt skulle vinna. Även om chansen alltid fanns.

– Det är ju ett lotteri där alla har lika stor chans att vinna, säger hon.