”Vi kan fortfarande inte förstå att vi är miljonärer”

Efter flera år som kunder i Postkodlotteriet vändes tillvaron plötsligt upp och ner för Marie och Bengt-Arne. Grannyran hade landat i Våxtorp och den långa väntan på storvinsten skulle visa sig vara över.

Marie är inflyttad Våxtorpsbo. Hon flyttade dit tillsammans med sin man för att kunna ha en gård med hästar. Marie är uppvuxen på en bondgård i Lärkeröd inte långt från Våxtorp. Hon har alltid haft djur och föder upp hundar, ett intresse hon haft sedan många år tillbaka. I anknytning till huset i Våxtorp driver hennes man Bengt‑Arne egen firma där han klär om möbler.

Har haft lotter många år

Marie som varit med i Postkodlotteriet sedan start, har tidigare inte vunnit några större vinster, men drömmen om att vinna storvinsten har alltid funnits där. För några år sedan köpte hon ytterligare en lott, denna gång till sin man Bengt‑Arne.

– Den visste han knappt om att han hade, berättar Marie och skrattar.

När Postkodlotteriet kom till Våxtorp förra hösten var varken Marie eller hennes make beredda – det som startade som en helt vanlig oktoberdag skulle visa sig bli en dag full av överraskningar.

Väntar var över

När tre av familjens barn bestämde sig för att dyka upp hemma på en och samma dag, blev Marie lite misstänksam. Vanligtvis skulle detta föregåtts av planering från hennes sida, men inte denna oktoberdag. Plötsligt knackade det på dörren och misstankarna var som bortblåsta – tills dörren öppnades.

Familjens hundar skuttade upp för att öppna dörren och utanför stod Kicken från Postkodlotteriet, som fick en smärre chock, när dörren öppnades av två ivriga jyckar.

– Han blev vettskrämd, skrattar Marie åt minnet.

"Det var ofattbart"

Grannyran hade landat i Våxtorp och Marie och Bengt-Arne bodde i det vinnande postnumret – plötsligt var de drygt 322 000 rikare.

– Det var ofattbart. Jag som aldrig vunnit, säger Marie.

Vinsterna i Grannyran fungerar som så att en tredjedel av potten delas mellan dem som har en lott i postnumret. För att kunna vara med och dela på de resterande två tredjedelarna behöver du ha rätt postkod, som består av två bokstäver i lottnumret. Den rätta postkoden skulle presenteras för Marie, Bengt-Arne och alla andra vinnare under själva Grannyra-festen i Laholm några dagar senare.

Det var en nervös Marie som stod där på torget och hon kunde inte tro att det var sant när hon insåg att det var deras postkod som vunnit.

– Det var helt ofattbart och roligt att få stå där på scenen, tillsammans med både vänner och grannar.

Som i ett trollslag blev Marie och Bengt-Arne 8,3 miljoner rikare.

– Det bästa att vinna i Grannyran var att vinna tillsammans med grannarna och möjligheten att kunna hjälpa barn och barnbarn.

Unnar sig lyxsemester

Marie har länge haft resedrömmar och högst upp på listan är en kryssning till Västindien – en resa hon länge velat göra men inte kommit iväg på. Kryssningen får dock vänta ett tag, först ska familjen åka till Cypern på semester. Hela 13 familjemedlemmar ska bo på lyxhotell med pool i direkt anslutning till lägenheten.

Bengt-Arne har andra drömmar. Han planerar att bygga om ett oanvänt stall till ett garage. Där ska hans efterlängtade Cabriolet stå. Än så länge har han inte hittat den perfekta bilen, men det lutar åt en klassisk amerikansk Chevrolet Camaro.

Tryggheten den största skillnaden

Miljonärslivet inte inneburit någon större omställning för paret. När man alltid levt anpassat till en viss livsstil finns ingen anledning att börja slösa bort pengar nu, tycker Marie. Hon är van att leva sparsamt och så har det fortsatt även efter vinsten.

– Man tror att man ska göra så mycket om man vinner, men man förstår inte riktigt att det är sant att man kan göra det.

Den största skillnaden är kanske friheten och tryggheten. Pensionen är säkrad, paret kan ta mer ledigt och om familjen behöver pengar kan de hjälpa till. Pengarna finns där vad som än händer.

– Det är gott att veta att man har detta att falla tillbaka på.

Läs fler vinnarhistorier