Hade dubbeltur och vann 100 000 till: "Ganska otroligt"

Jan-Erik köpte Postkodlotter för att få dela glädjen ifall en vinst landade i kvarteret. Tack vare det beslutet är han nu 300 000 kronor rikare – något han tar med relativ ro.
– Jag är inte direkt en person som hetsar upp mig, men jag blev jätteglad och upprymd, säger han.

Till vardags kör Jan-Erik timmerbil och när intervjun görs har han just tagit en fikapaus någonstans i Sverige. Han berättar lugnt och samlat om anledningen att han skaffade sina Postkodlotter för över tio år sedan.

– När jag fick höra om Postkodlotteriet insåg jag att det vore dumt att missa en vinst om grannarna skulle vinna. Då ville jag gå med. Sedan har lotterna hängt med ända sedan dess, men jag hade nästan glömt bort dem, berättar han.

Något som Jan-Erik har haft koll på – och anledningen till att Postkodlotterna har fått hänga med i så många år – är för att överskottet från Postkodlotteriet går direkt till 61 olika välgörenhetsorganisationer. Tack vare alla lottköpare delar Postkodlotteriet varje år ut cirka 1 miljard kronor till dessa organisationer och är därmed Sveriges största privata givare till ideell sektor.

– Att man är med och bidrar till de här organisationerna känns bra. Chansen att vinna pengar blir som en extra morot.

”Det var en till överraskning”

I december var det så dags för Jan-Erik att ta hem en riktig storvinst. I Fredagschansen dök postnumret för hemorten Tärnsjö upp och Jan-Erik vann 100 000 kronor per lott.

– När jag såg att vinsten var 300 000 blev jag förvånad, eftersom jag bara har två lotter. Men jag hade vunnit en extralott månaden innan, så det var en till överraskning, säger han och skrockar gott.

Gratulationer har ramlat in från vänner och bekanta, men personligen har Jan-Erik inte hetsat upp sig märkvärt.

”Ska åka runt i Sverige och må bra”

– Jag brukar sällan vinna någonting, så jag tyckte att det var ganska otroligt. Det har varit en ganska turbulent tid för mig ett tag, så alla säger att pengarna har kommit till rätt person och jag blev väldigt glad och upprymd. Det blev en gofika för att fira, berättar han.

För vinsten kommer han att renovera huset och sedan unna sig en resa till sommaren.
– Det blir att hitta på något roligt, åka runt lite, äta gott och bara må bra.

Fredagschansen

Varje fredag delas Fredagschansen ut i en vinnande postkod.

Alla som har en lott och bor i den vinnande postkoden vinner 100 000 kronor per lott.

Läs mer om Fredagschansen

Publicerad: 28 apr 2022