Erik Jerka Johannson tillsammans med Hannapee under inspelning av Postkodmiljonären

Erik Jerka Johannson tillsammans med Hannapee under inspelning av Postkodmiljonären

Erik Jerka Johannson – skådespelare med många talanger

Erik Jerka Johannson är skådespelare, kanske mest känd som bonuspappan Patrik i TV‑serien Bonusfamiljen. Erik är även månadsgivare för Plan International sedan cirka 10 år tillbaka. I en specialversion av Postkodmiljonären tävlade han med influencern Hanapee (Hanna Persson). Pengarna de vinner går till välgörenhetsorganisationen Plan International Sverige.

Erik Johansson från bl.a Bonusfamiljen tävlar för Plan International i Postkodmiljonären.

"Jag är månadsgivare i Plan International och har varit det ett bra tag, det känns oerhört viktigt det här."

- Erik Jerka Johansson

Några frågor till Erik Jerka Johansson

Hur länge har du varit månadsgivare i Plan och hur kommer det sig att du blev det?

– Typ 10 år. Jag blev stannad på stan av en volontär och tyckte det kändes väldigt rätt och viktigt.

Vad har du för tankar om organisationen?

– Jag var medlem i Plan redan innan jag fick en dotter, men på något sätt så blir det ännu tydligare nu när jag har henne, hur viktigt det är. Flickor världen över måste få bättre förutsättningar att leva, gå i skolan och inte giftas bort eller utsättas för trafficking. Här gör Plan ett superjobb!

Hur kommer det sig att du valde att tävla för Plan?

– Det var Hannapee som fick med mig och jag tvekade inte en sekund.

En skådis med många talanger

Skådespelarkarriären tog fart långt innan Erik Johansson fick sitt genombrott i Bonusfamiljen.

Som barn och tonåring medverkade han i ett flertal film och TV-produktioner. Redan som 14-åring såg vi honom bland annat i TV-serien ”Bert” där han spelade fotbollstalangen Benny.

Efter det medverkade han både i TV-serier och i filmer som den guldbaggebelönade ”Sanning eller konsekvens”.

Erik Johansson har många strängar på sin lyra. Förutom skådespeleriet har han bland annat provat på programledarrollen i dokumentärserien ”En perfekt förälder ”på SVT. Han har också hoppat in som redaktör i Filip och Fredriks produktion Breaking News. I deras frågeprogram ”Alla mot alla” hade han även stor framgång tillsammans med Emma Molin.

För något år sedan öppnade Erik restaurangen Sandhäxan tillsammans med två kompisar där de serverar mackor i alla dess former. Men det är nog som skådespelare som han själv skulle titulera sig. Senast medverkade han i den romantiska komedin ”Tills Frank skiljer oss åt”. Och ja, det blir en fjärde säsong av Bonusfamiljen. Men vi får ge oss till tåls, säsongen beräknas vara klar 2021.

Läs mer om Postkodmiljonärens specialprogram

Snabb fakta om Erik

Yrke: Skådespelare

Ålder: Född 23 februari 1979

Bosatt: I Stockholm

Familj: Sambo, två barn och ett tredje på väg. Son till barn-och ungdomsförfattaren George Johannson

Fakta om Plan International

Plan International kämpar för barns rättigheter över hela världen. De har verksamhet i 75 länder och arbetar för att alla barn ska få en trygg uppväxt med samma tillgång till utbildning, hälsovård och skydd mot våld. Organisationen har ett särskilt fokus på jämställdhet och flickors rättigheter – eftersom flickor hör till de mest diskriminerade grupperna i världen. Allt deras arbete utgår från FN:s barnkonvention. Sedan 2009 är Plan International Sverige en av de organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet, och de har hittills fått ta emot 249 miljoner kronor – tack vare alla som har eller har haft en lott.