Vegetarisk mat för vinnare – och för alla oss andra
Vad vi äter påverkar inte bara oss själva och hur vi mår, utan också miljön och vårt klimatavtryck. Med specialprojektet Vego i världsklass, som finansieras med stöd från Postkodlotteriet, vill Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden WWF visa att maxpresterande OS-idrottare klarar sig bra på vegetarisk kost – och då borde det ju funka för alla!
Hållbart för högpresterande
För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Projektet Vego i världsklass tar avstamp i elitidrottarnas vardag, men med ambitionen att nå alla med en aktiv livsstil.
Ett syfte med projektet är att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler. Med olympiska idrottare som förebilder vill SOK och WWF tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.
Fin form och starka känslor
Fem svenska olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet. Det är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Så här ett år in rapporterar Max Salminen att formen är fortsatt fin:
– Känslan i kroppen är bara bra och senaste fystestet visade också bra resultat!
När projektet presenterades deklarerade skidskytten Hanna Öberg att hon inte tyckte att det var någon mening med att vara världsklass om det inte finns någon värld, också det ett tecken på ambassadörernas starka engagemang i frågan.
Livsmedel skapar växthusgaser
Så här mycket koldioxidekvivalenter i kilo släpper ett kilo av följande livsmedel ut.
Nötkött släpper ut 27 kg koldioxidekvivalenter
Griskött släpper ut 6 kg koldioxidekvivalenter
Grädde släpper ut 5 kg koldioxidekvivalenter
Kyckling släpper ut 2,4 kg koldioxidekvivalenter
Havregrädde släpper ut 0,4 kg koldioxidekvivalenter
Källa: wwf.se
Inspirerande bok
Men alla är inte elitidrottare. Många av oss kämpar på med att nå våra rekommenderade 10 000 steg om dagen och är glada om vi ens kommer så långt. Hur blir Vego i världsklass relevant för oss? Jo, i början av augusti lanseras en bok med goda, näringsrika och mättande recept som utvecklats under projektet. Enkla recept som kan inspirera både OS-vinnare och stillasittare. Anna Richert är matexpert på WWF och en av bokens författare:
– Boken har kommit till för att vi vill visa att det ena inte utesluter det andra – vi kan äta mat som är näringsrik, god, mättande och hållbar. Omställningen till en grönare kost behöver gå fortare för att vi ska klara att leva inom planetens gränser. Det är lättare än man tror, och tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad.
Kan OS-vinnarna kan alla
Linda Bakkman är näringsfysiolog och kostrådgivare hos SOK. Tillsammans med Anna Richert och matentreprenören Gustav Johansson, känd från Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”, ligger hon bakom arbetet med den nya boken. Så här berättar hon:
– Med det här projektet vill vi normutmana köttet och visa att om elitidrottare med extrema krav på hälsa och prestation kan göra en sån här förändring, ja då finns det inget som hindrar dig och mig.
– Vi vill med denna bok inspirera, dela med oss av våra kunskaper och utmana dig som läser att ta ett steg vidare. För att vegetarisk mat ska bli ett reellt alternativ för aktiva människor med höga krav på hälsa och prestationsförmåga så måste det gröna köket utvecklas, vi måste lära oss att tänka nytt och vi behöver utmana de myter som finns kring vegetarisk kost, avslutar Linda Bakkman.
Fyra sätt att äta för en levande planet
4 tips på hur du äter mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden!
Öka - Ät mer från växtriket.
Minska - ät mindre, men bättre kött.
Välj - svenskt, certifierat eller miljömärkta produkter.
Sluta -släng ingen ätbar mat.
Källa: wwf.se