Svenska honan som kan vara hoppet för hela sin art
Ett av världens mest utrotningshotade djur lever och frodas i Bohuslän. Genom ett unikt projekt kämpar Nordens Ark för att rädda den persiska leoparden – och sommaren 2019 föddes en efterlängtad hona.
– Utan sådana här projekt är det osannolikt att populationen skulle återhämta sig i det vilda, säger Mats Höggren, stiftelsens vd.
Lövverket prasslar till och två nyfikna ögon sticker plötsligt upp bakom en trädstam. Ett kollektivt sus hörs från besökarna när leopardhonan Mitra visar upp sig. Hon tassar försiktigt fram, den vackra gulvita pälsen skimrar i ljuset. Plötsligt stannar hon, kröker ryggen och sträcker ut tassarna framför sig, som vilken huskatt som helst.
Men Mitra är inte vilken katt som helst. När hon i juli 2019 föddes på djurparken Nordens Ark var det tack vare ett projekt som ska bidra till att säkra den persiska leopardens överlevnad. I naturen finns det nämligen bara ett tusental djur av underarten kvar.
– Leoparden som art är ett häftigt djur, den finns i det vilda ända från Sydafrika och upp till östra Ryssland. Men illegal jakt och andra mänskliga aktiviteter har slagit hårt mot beståndet, berättar Mats Höggren som är vd på stiftelsen Nordens Ark.
Kan väga närmare 100 kilo som vuxna
Mitra springer lekfullt runt i sin inhägnad. Som fullvuxen kommer hon att bli en mäktig syn.
– Jag pratade med en iransk veterinär som i det vilda hade sövt en hanne som vägde närmare 100 kilo. Det är inte så många som känner till att vi har så stora kattdjur även på europeiskt territorium, säger Mats.
Ett annat namn för den persiska leoparden är ”kaukasisk leopard”, eftersom beståndet i bergskedjan historisk har varit stort. Under OS i Sotji exploaterades stora naturresurser för att bygga idrottsanläggningar. Som en kompensation byggde Ryssland en avancerad anläggning i Västra Kaukasus, för att rädda de rödlistade leoparderna.
– Deras personal har tidigare besökt oss för att lära sig mer om vårt avelsarbete, och hur vi jobbar med de stora kattdjuren. I deras center föder de sedan upp och anpassar djuren för ett liv i det vilda.
Projektet är unikt, då man aldrig tidigare försökt sig på att sätta ut så stora kattdjur. Hittills har tre leoparder släppts ut i det fria, och Mitra är ytterligare en nyckel för att rädda de hotade djuren.
– För att motverka inavel samarbetar vi med andra parker. En så kallad stamboksförare tittar på hur djurens släktträd ser ut. Det är väldigt viktigt att behålla så mycket av det ursprungliga genetiska materialet som möjligt, utan att djuren blir inavlade. Sedan får vi en rekommendation att skicka våra djur till en lämplig park för vidare avel.
Det viktiga projektet görs möjligt genom bidrag
Nordens Ark är en ideell stiftelse, men att rädda djurarter från utrotning är långt ifrån gratis. En helt avgörande förutsättning är därför donationer och bidrag. Det enskilt största stödet kommer från Svenska Postkodlotteriet. Sedan 2010 är Nordens Ark en av de ideella organisationer som delar på Postkodlotteriets överskott, och från det har parken hittills fått ta emot drygt 74 miljoner kronor.
– Pengarna vi fått från Postkodlotteriet motsvarar nästan tio procent av vår årsomsättning. Som ideell stiftelse är det oerhört viktigt för oss. Jag är så tacksam till de som köper en lott i Postkodlotteriet, eftersom deras bidrag betyder mycket för oss på Nordens Ark, berättar Mats.
Jag är så tacksam till de som köper en lott i Postkodlotteriet, deras bidrag betyder mycket för oss
- Mats, stiftelsens vd
Förutom till Mitra och hennes artfränder har pengarna från Postkodlotteriet bland annat öronmärkts för ett projekt i Nepal, som ska rädda den utrotningshotade röda pandan. Men Nordens Ark räddar inte bara ”gulliga” djur.
– Som människor berörs vi gärna av djur med mycket päls och stora ögon, och de arterna har ett stort symbolvärde när det gäller att få uppmärksamhet. Men vi vill gärna prata om ekosystemet som en helhet. Vi föder upp allt från gäss, till grodarter, till skalbaggar och fjärilar som är hotade.
”Folk går igång när mina anställda berättar om vårt arbete”
Nordens Ark är öppen varje dag, året om, och Mats blir märkbart rörd när han pratar om sina anställda som hjälper till att sprida medvetenhet kring de hotade djuren.
– De är så otroligt duktiga på att förmedla vikten av att hjälpa alla sorters djur. För dem är det lika viktigt att rädda en hotad fjärilsart som att rädda tigrar, och man ser att folk går igång när de berättar om vårt arbete, säger han stolt.
I parken har Mitra charmat ännu en besöksgrupp. Hon skuttar obekymrat vidare över stock och sten, lyckligt omedveten om hur nära hennes art var att försvinna från planeten för evigt. Tack vare Nordens Arks arbete har de persiska leoparderna fortfarande en framtid.
– Många av hoten mot dem finns fortfarande kvar, så utan sådana här projekt är det osannolikt att populationen skulle återhämta sig i det vilda, avslutar Mats.