Klara och Julia – scouter i Västerås
S:t Olofs scoutkår i Västerås är den största scoutkåren i Västmanland. Flera av funktionärerna och ledarna har varit med i kåren i många år och gemenskapen är stark. Klara Åström och Julia Domberg är två av scouterna i S:t Olofs scoutkår som också är ledare för yngre medlemmar.
Klara Åström är scout och talesperson
Klara Åström är 17 år och går Fordons- och transportprogrammet i gymnasiet. På kvällarna ägnar hon sig bland annat åt ridning och scouting. I tre år har hon varit talesperson för scouterna.
– Scouterna ville få ungdomar att bli ambassadörer, inte bara vuxna, det var därför jag blev talesperson. Det innebär att jag är med på många olika intervjuer och berättar om scoutlivet.
Hon är Utmanare och ledare
En gång i veckan träffar hon sin grupp med Utmanare där medlemmarna är mellan 15 och 18 år. De planerar och genomför aktiviteter, fikar och umgås. Ibland åker de iväg för att träffa andra scoutkårer. En gång i veckan är Klara dessutom ledare för en grupp spårarscouter som är 8–9 år. Barnen får leka lekar, träna på samarbete och ta olika scoutmärken.
– Jag började på scouterna när jag fyllde åtta år. Det var en rolig aktivitet efter skolan, men jag trodde inte då att jag skulle fortsätta när jag blev äldre. Många i min släkt har varit scouter.
Scoutlivet är en trygghet för många
– Scouterna är en öppen plats för ungdomar. Det är väldigt brett. Du behöver inte vara så engagerad och göra saker hela tiden, du kan också bara komma för att umgås.
Klara berättar att scouterna har gjort henne bättre på att samarbeta, och att hon utvecklat sin sociala kompetens.
– Man pratar med så många olika personer, man blir pushad att prata med andra. Som samhället ser ut idag tror jag scouterna är en trygghet för många barn. Alla får vara med, och vara sig själva. Du har en tillhörighet.
Det bästa med att vara scout
– Det bästa med att vara scout är att man blir accepterad som man är. Och att man får vara med om äventyr och upplevelser som man kanske inte skulle varit med om annars. Man kan hitta kompisar som kommer från andra sidan jordklotet. Scouterna är ett eget släkte. En gång scout alltid scout.
Scoutgrupper
Det finns scoutgrupper för alla åldrar. Är man familjescout och tillhör den yngsta gruppen så kommer man tillsammans med en förälder.
- Familjescout 3–7 år
- Spårare 8–9 år
- Upptäckare 10–12 år
- Äventyrare 12–15 år
- Utmanare 15–18 år
- Rover 19–25 år
Julia Domberg är Roverscout och ledare
Julia Domberg är 19 år och även hon medlem i S:t Olofs scoutkår. I våras tog hon studenten från Teknikprogrammet och har nu ett sabbatsår innan hon ska fortsätta att studera. Julia började på scouterna när hon var 15 år. Hon gillade friluftslivet, tyckte att scouterna var spännande och ganska snart kände hon att hon ville bli ledare. Idag leder hon scouter i olika åldrar tre dagar i veckan. På söndagar är Julia till exempel ledare för en grupp familjescouter, vilket innebär barn mellan tre och sju år som kommer tillsammans med en förälder.
– Vi ledare lär ut vad man får göra i skogen och vad som är förbjudet. Vi visar dem vad som finns i naturen. Det är kul att lära ut och att hänga på scoutgården.
Lärt sig mycket av att vara scout
Eftersom Julia är 19 år tillhör hon Roverscouterna, scoutgruppen med medlemmar mellan 19 och 25 år. I den här gruppen är det egna ansvaret som störst. Scouterna styr upp sina egna äventyr och tar märken. När de inte är ute på äventyr hänger de på kåren och umgås. Julia berättar att hon lärt sig mycket av att vara scout och scoutledare. Till exempel att planera, organisera och ta konsekvenserna av olika beslut.
– Jag har lärt mig att våga testa. Jag har också lärt mig att släppa på kontrollbehovet och att samverka i grupp. Vi tränar mycket på samarbete och det är bra att ha med sig i vardagen.
Scouterna under coronapandemin
Scouterna är en av få organisationer som inte gjort avbrott i gruppverksamheten under coronapandemin. Det har fungerat tack vare att scouterna har sina möten utomhus. Utöver det har organisationen gjort anpassningar för att minska risken för smittspridning.
– Scouterna är enormt viktiga för att man ska få komma ut och träffa kompisar nu under coronapandemin. Alla är så glada att verksamheten rullar på, säger Julia.
Gemenskapen är det absolut bästa
På frågan om vad det bästa med att vara scout är svarar Julia: Gemenskapen.
– Att man träffar så mycket folk, även från andra länder. Det är ständigt nya hajker, läger och utmaningar. Jag tror att jag kommer vara scout länge.
Scouteffekten
Det finns flera internationella undersökningar som visar att scouting gör skillnad för barns och ungas personliga utveckling på många plan. De visar också att de kunskaper som barn och unga samlar på sig som scouter har bestående effekter även upp i vuxen ålder. Scouterna kallar detta för scouteffekten. Här är några exempel från undersökningarna:
National child development study, 1958
- Före detta scouter löper en lägre risk att utveckla ångest och andra psykiska besvär när de når medelåldern.
- Scouting visade sig ha en större positiv påverkan än annat ideellt engagemang.
- Barn från mer utsatta samhällsgrupper, vilka löper en betydligt högre risk att utveckla psykisk ohälsa, vinner mest på scouting.
- Utomhusaktiviteter som lär ut samarbete och ger självförtroende har livslånga fördelar
The Scout Association’s Impact Report, 2017
- 17 % större sannolikhet att visa ledaregenskaper
- 17 % högre sannolikhet att kunna arbeta i team
- 86 % får träffa människor från en annan bakgrund än sin egen
- 13 % större sannolikhet att demonstrera mental motståndskraft
- 19 % högre chans att visa emotionell intelligens (EQ)
Scouterna och Postkodlotteriet
Undrar du vad scouterna i Västerås har med Postkodlotteriet att göra?
Scouterna är en av de organisationer som Postkodlotteriet stöttar och som får ta del av överskottet varje år.
Bara i Västerås bidrog lottköparna med cirka 119 miljoner kronor till välgörenhet under perioden 2005‑2019. Tack alla lottköpare i Västerås!