Uppsala stöttar kvinnor som utsatts för våld i sina relationer

Hon fick hjälp av Kvinnobyrån och Uppsala Stadsmission att lämna sin våldsamma relation och gå vidare. Hon skulle gärna säga vad hon heter. Men eftersom hon levt under hot vågar hon inte avslöja sitt namn. Vi låtsas att hon heter Anna.

Anna hade ett förhållande med en man som förvandlade deras relation till en mardröm. Hot och våld började göra situationen ohållbar. Men att avsluta en relation under de förutsättningarna är inte alltid så lätt som det borde vara – och Anna var rädd att mannen hon levde tillsammans med plötsligt skulle gå för långt.

Hennes hopp tändes när hon fick hjälp från oväntat nära håll – på Mikaelsgården som drivs av Stadsmissionen i Uppsala. Anna minns hur allt startade:

– Jag hade haft lite kontakt med dem några år tidigare eftersom jag var hemlös under en tid. Så en dag skulle jag bara gå förbi och säga hej. Och då fick jag se en uppsatt lapp som berättade om Kvinnobyrån.

Finns hjälp att få

Anna läste om Kvinnobyrån och att de arbetar med socialt utsatta kvinnor, som inte helt sällan lever i destruktiva familjerelationer.

– Då tänkte jag att jag gör en chansning och hoppades att det fanns en möjlighet att få prata med någon som kunde stötta mig och ta mig ifrån den relation jag levde i.

Destruktiv relation

När Anna först träffade den här mannen var han omtänksam. Men plötsligt blev han av med sitt jobb. Han drack alltmer och började ta droger.

– Och det blev bara värre och värre. Han blev hotfull och kontrollerande. Han hade raseriutbrott och polisen fick komma flera gånger.

När Anna ville bryta relationen möttes hon av blandade reaktioner.

– Ena dagen kunde jag dra åt helvete och nästa dag var jag världens sötaste. Han ville att vi skulle bli särbos, men jag förstod ganska snabbt att det inte skulle fungera.

Kvinnobyrån – Uppsala Stads­mission

• Kvinnobyrån är en del av Uppsala Stadsmission.

• Kvinnobyrån ger stöd till den som utsätts eller har blivit utsatt för våld i en nära relation.

• Kvinnobyrån är ingen myndighet och man kan därför vara anonym.

• Personalen på Kvinnobyrån har tystnadsplikt och anmälningsplikt.

• På Kvinnobyrån kan man få hjälp av socionom, genusvetare, psykoterapeut och barnmorska.

För säkerhets skull

Anna bestämde sig – hon sökte stöd hos Kvinnobyrån och skulle snart få den hjälp hon behövde.

Till en början var Anna rädd för att råka träffa mannen och för säkerhets skull hade hon ett överfallslarm.

– Han kunde bli väldigt aggressiv. En gång när vi var på restaurang kastade han en stol i huvudet på mig.

Inte lätt, men det går

Idag ångrar hon att hon inte lämnade förhållandet tidigare. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

– Efter varje gång han hade slagit mig eller varit elak, så insåg han hur dum han varit. Då var han snäll och charmig. Så var han alltid efteråt. Och då var det bara det jag kunde tänka på, och plötsligt hade jag ”glömt” vad som hänt dagen innan.

Även om Anna kunde pendla fram och tillbaka i sin uppfattning, visste hon att hon var tvungen att bli fri. Problemet var bara att hon inte hade tillräckligt med egen kraft att göra det själv – åtminstone inte tillräckligt snabbt. Hos Kvinnobyrån kände hon sig modigare.

– Tack vare dem har jag vågat klippa bandet helt med honom. Kvinnobyrån har varit enormt tillmötesgående. De som jobbar där ställer upp i alla lägen och de hjälpte mig också med att komma i kontakt med socialtjänsten.

När livet vänder

Anna berättar att hon inte vet om hon hade levt idag om hon inte hade fått rätt stöd. Till andra som befinner sig i samma situation vill hon ge tipset att våga ta steget och inte vara rädda för att be om hjälp. Då kan livet vända.

– Det finns fortfarande mycket kvar att bearbeta, men nu har jag ett eget boende och kan börja ta hand om mig själv igen.

Läs mer om Sveriges Stadsmissioner

Uppsala Stadsmissioner och Postkodlotteriet

Undrar du vad Stadsmissionerna i Uppsala har med Postkodlotteriet att göra?

Stadsmissionerna är en av de organisationer som Postkodlotteriet stöttar och som får ta del av överskottet varje år.

Bara i Uppsala bidrog lottköparna med över 128 miljoner kronor till välgörenhet under perioden 2015–2019. Tack alla lottköpare i Uppsala!