Inkluderande sommarläger som berikar livet

I mitten av nittonhundratalet var “göm eller glöm” ofta det enda alternativet föräldrar möttes av, när de fick barn med intellektuell funktionsnedsättning. Mycket har hänt sedan dess och det är tack vare Riksförbundet FUB. Glöm ordet “göm” – på FUB:s sommarläger ska alla få synas och vara med.

FUB arbetar för att alla personer med intellektuell funktionsnedsättning, tillsammans med sina anhöriga, ska kunna leva ett gott liv - fritt från kränkningar, diskriminering och utanförskap. Alla ska få vara sig själva och genom att hitta gemenskap och styrka tillsammans med andra, berikas livet.

Så en solig helg anordnade FUB Ludvika/Smedjebacken ett sommarläger i Säfsen för sina medlemmar. I augusti 2022 vann Postkodvinnare Michael Kågström 300 000 kronor i Fredagschansen. Och Michael var inte sen på bollen att tacka ja när han fick frågan om han ville följa med och besöka FUB:s sommarläger i Säfsen tillsammans med vinstutdelaren Daniel Paris, för att se hur överskottet från Postkodlotteriet gör skillnad lokalt. Inbjudan kom från Jimmy Nylander, ordförande i FUB Ludvika/Smedjebacken, som är en av 152 olika lokalföreningar runt om i Sverige.

Icke öronmärkt stöd möjliggör Delaktighetsfonden

Årligen delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till 61 olika ideella organisationer, som alla arbetar för att göra världen till en bättre plats. FUB är en av dessa organisationer och pengarna de fått från lotteriet har bland annat använts för att lansera Delaktighetsfonden, där FUB:s lokalföreningar får söka medel för att utföra aktiviteter med sina medlemmar. Och det är precis vad Jimmy och FUB Ludvika/Smedjebacken har gjort, för att kunna skapa en oförglömlig helg för sina medlemmar.

– För att kunna anordna det här sommarlägret har vi sökt pengar från en delaktighetsfond, som delvis finansieras av det årliga stödet vi får från Postkodlotteriet, sa Jimmy.

– Det är kul att vara med och träffa kompisar och vänner. Kanske får nya kompisar som man inte haft förut. Åka lite flotte, fiska och sova i stugan däruppe. Det är kul att vara med, säger deltagaren Charlie.

I den bildsköna naturen var lägret igång och området var fyllt med medlemmar från FUB:s förening i Ludvika och Smedjebacken. På sommarlägrets agenda stod bland annat fiske, korvgrillning, och turer på sjön med en flotte. Deltagarna delade glatt med sig av erfarenheter, historier och skratt. Michael som inte kände till FUB:s arbete sedan tidigare, fick lära sig mer om organisationen och dess arbete. Jimmy berättade:

– FUB är en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning och vår ambition är att berika deras liv. Och det här sommarlägret är ett bra exempel på det tänker jag, där våra ungdomar kan vara med utifrån deras förutsättningar.

Den gemenskap som växte fram under lägrets första dag var elektrisk, nästan så att den gick att ta på. Michaels kunskap om FUB växte, likaså insikten om postkodeffekten.

– Det har varit en toppendag att få vara med här på FUB:s sommarläger och se hur pengarna, via mina lotter, går till ett sånt här suveränt och välarrangerat läger. Det känns verkligen jättebra att kunna stödja alla organisationer och få följa med idag och se hur dom arbetar, sa Michael.

– Jag har åkt flotte runt här på sjön. Man hör bara motorn och då känner man sig lugn, inte så stressad, säger deltagaren Rebecca.

Riksförbundet FUB och Postkodlotteriet

Riksförbundet FUB är en intresseorganisation som arbetar för att alla som har en intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv. Sedan 2012 är Riksförbundet FUB en av de organisationer som är med och delar på överskottet från Postkodlotteriet och de har hittills fått ta emot över 97 miljoner kronor – tack vare alla som är med i Postkodlotteriet. Läs mer om Riksförbundet FUB här.

Postkodeffekten

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer. Det innebär att du som är med i Postkodlotteriet både kan vinna tillsammans med dina grannar och samtidigt bidra till en bättre värld. Runt en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet. Hela överskottet från lotteriet går till 61 ideella organisationer. Tack vare alla som har en Postkodlott kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här kallar vi för postkodeffekten.