Hon hette Evi. Innan hon dog led hon av hallucinationer och hölls fastkedjad i över två år.

Hon hette Evi. Innan hon dog led hon av hallucinationer och hölls fastkedjad i över två år.

Så bidrar en lott till att stoppa tortyr

Human Rights Watch är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Human Rights Watch bland annat till att avslöja fasansfulla övergrepp och få dem att upphöra.

I femtonårsåldern började Evi att lida av kraftiga hallucinationer. I syfte att bota henne, betalade hennes föräldrar för en plats på ett behandlingscenter. Där hölls hon fastkedjad i över två år. På dagarna satt hon på några plankor, och på nätterna sov hon på samma plankor. Så levde hon sin sista tid.

Historien om Evi utspelar sig i Indonesien. Den är sann och smärtsam. Men tack vare att Human Rights Watch dokumenterat och berättat om hur hon behandlats, har hennes öde räddat andra utsatta i samma situation. Just nu genomförs en kampanj för att utrota det omänskliga användandet av bojor och kedjor världen över.

Att förändra tankegångar kring mental hälsa

I arbetet ingår att förändra människors tankegångar om mental hälsa och förespråka praktiska lösningar som respekterar värdigheten hos personer med funktionsvariationer. Ett direkt resultat av kampanjen är att de sociala myndigheterna i Indonesien har tillhandahållit medicin och utbildat personal till 3 000 hälsovårdscenter – och dessutom har myndigheterna åtagit sig att göra detsamma för alla center i Indonesien senast i år, 2019.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till det viktiga arbete som Human Rights Watch gör.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

Human Rights Watch har varit med sedan 2016 och har hittills tagit emot 26 miljoner kronor.