Två vänner gav sig ut för att fiska, men fick problem. Sjöräddningsbåten Rescue Lovisa Åstrand är på väg för att plocka upp haveristerna.

Två vänner gav sig ut för att fiska, men fick problem. Sjöräddningsbåten Rescue Lovisa Åstrand är på väg för att plocka upp haveristerna.

Så bidrar en lott till att rädda människor i sjönöd

Sjöräddningssällskapet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Sjöräddningssällskapet till att rädda människor som hamnar i sjönöd.

Sjöräddningssällskapet består av mer än 2 300 frivilliga sjöräddare. En sjöräddare är till vardags platschef på ett byggvaruhus, en annan är sjuksköterska, en tredje är jurist. Och så vidare. Ersättningen är noll kronor.

Uppdragen varierar

Det kan handla om att hjälpa en sjuk besättningsman från ett handelsfartyg till fastlandet för vård, eller att rädda två vänner som var ute och fiskade och fick problem med båten. I ett annat dramatiskt fall hade en fyramånaders bebis fått svårt att andas. Sjöräddningssällskapet mötte med akut transport och syrgas ombord. Mamma Jenny:

– De hade samordnat med ambulans och helikopter på fastlandet. Deras insats räddade utan tvekan livet på lille Frank.

300 sjöräddare är alltid beredda

Sjöräddningssällskapet rycker ut över 4 000 gånger per år och utför 80 procent av all sjöräddning i Sverige. Medan du läser detta har 300 sjöräddare jour. Om larmet går, är räddningen på väg inom 15 minuter. Dygnet runt. Midsommarafton som nyårshelg.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Sjöräddningssällskapets viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

Sjöräddningssällskapet har varit med sedan 2007 och har hittills tagit emot 269 miljoner kronor.