Ahmed på bilden har sedan han kom till Sverige funnit snöglädjen och hjälper till att sprida den till andra. Här lär han en flicka åka skidor.

Innan Ahmed kom till Sverige hade han aldrig sett snö. Nu har han funnit snöglädjen och hjälper till att sprida den till andra.

Så bidrar en lott till att fler barn upptäcker glädjen i att röra på sig

Svenska Skidförbundet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Skidförbundet bland annat till satsningar för att få fler barn att upptäcka glädjen och nyttan med att röra på sig oftare – på snö.

Innan Ahmed kom till Sverige hade han aldrig sett snö. När hans gymnasieskola blev tillfrågad om att vara ledare då kommunens fjärdeklassare skulle få en dag på skidor, blev han jätteglad.

Ahmed och hans klasskamrater utbildades till Alla på snö‑ledare innan det var dags att hjälpa två hela busslaster med nyfikna fjärdeklassare att upptäcka snöglädje. En del barn hade precis som Ahmed somalisk bakgrund vilket gjorde att han kunde hjälpa dem lite extra.

Minnesvärt ögonblick

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var när Ahmed hjälpte en liten tjej som vägrade åka eftersom hon var rädd. Men Ahmed fick henne att glida en liten bit, och så en bit till och till slut hittade flickan glädjen i skidåkningen, och ville aldrig sluta. När dagen var över bestod belöningen i en varm och mycket tacksam kram.

Alla på snö startade som ett pilotprojekt 2009 och har sedan dess utvecklats till en långsiktig, rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet. Tack vare satsningen Alla på snö får i år nära 25 000 barn och ungdomar över hela Sverige kostnadsfritt testa olika aktiviteter på snö.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Svenska Skidförbundets viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

Svenska Skidförbundet har varit med sedan 2014 och har fram till 2019 tagit emot 71 miljoner kronor.