Loida Twine, Hamidah Nantume och Constant Mawoujja på bilden har fått lära sig att tillverka tegelstenar som de dels bygger sina egna hus med och dels säljer på marknader.

Loida Twine, Hamidah Nantume och Constant Mawoujja har fått lära sig att tillverka tegelstenar som de dels bygger sina egna hus med, dels säljer på marknader.

Så bidrar en lott till att långsiktigt utrota fattigdom

We Effect är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder We Effect till projekt som bekämpar fattigdom på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Hamidah bodde förut i Kampala i Uganda, men hennes hus revs. ”Jag bodde i slummen, och där lever man alltid under hotet att de ska komma och riva husen. En natt vaknade jag av att det skakade, det lät som grävskopor som kom. Det första jag tänkte var att jag måste få ut mina tre barn. Jag fick ut de två större barnen, men när jag skulle hämta den yngsta och mina saker, hade huset redan börjat falla ihop. Min bebis träffades av fallande tegelstenar och dog.”

Blev medlem i ett bostadskooperativ

Hamidah fick hjälp av bostadskooperativet Kwefaako som startades med stöd från We Effect. Hon fick lära sig administration och hur man tillverkar tegelstenar och briketter. Medlemmarna i kooperativet bygger sina egna hus från grunden, i den takt som inkomsterna tillåter.

Alla i kooperativet arbetar, till exempel med städning eller hotell- och restaurangjobb, eller med att sälja grönsaker. På helgerna tillverkar de korgar, smycken, hattar och annat, som säljs på marknader. De gör också briketter och tegelstenar till försäljning.

Så arbetar We Effect

För att utrota fattigdomen i världen fokuserar We Effect på jämställdhet, kvinnor och hjälp till självhjälp, där människor tillsammans organiserar sig. Då blir effekten att fler familjer får ökade inkomster, mat på bordet och tak över huvudet – och kan ta klivet ur fattigdomen för gott.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till We Effects viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 11 miljarder kronor delats ut.

We Effect har varit med sedan 2009 och har fram till 2019 tagit emot 152 miljoner kronor.