– Könsrollerna i Moçambique är djupt rotade och det handlar om att börja utmana normer tidigt, säger Octavia Leonardo som är med på bilden.

– Könsrollerna i Moçambique är djupt rotade och det handlar om att börja utmana normer tidigt, säger Octavia Leonardo.

Så bidrar en lott till att skydda flickor från barnäktenskap

Plan International är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Plan International bland annat till arbetet för att stoppa barnäktenskap och öka jämställdheten i Moçambique.

I Moçambique har nästan hälften av alla flickor blivit bortgifta före 18 års ålder. Det är en av de vanligaste anledningarna till att tonårsflickor slutar skolan.

– När våra döttrar kommer in i puberteten är sex före äktenskapet det värsta som kan hända dem. När våra söner blir 14, uppmuntrar vi dem att ha sex och visa att de är riktiga män. Det är så sjukt, säger Octavia Leonardo, som själv tvingades gifta sig som 15‑åring.

Det finns hopp – säger Octavia

Tillsammans med Plan International arbetar hon i ett projekt, vars mål är att stoppa just barnäktenskap. Octavia tar upp frågan flera gånger i veckan då hon träffar flickor och pojkar för att diskutera könsroller och jämställdhet.

– Det finns hopp, säger jag till alla gifta eller gravida flickor jag möter. Se bara på mig! Jag lämnade min man, utbildade mig på universitetet och skaffade en ny familj.

Plan International har kämpat för flickors lika villkor och att stärka barns rättigheter i över 80 år. Arbetet sker på gräsrotsnivå för att ändra attityder och värderingar och därmed uppnå långsiktiga resultat.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Plan Internationals viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har 15,5 miljarder kronor delats ut.

Plan International har varit med sedan 2009 och har hittills tagit emot 228 miljoner kronor.