Foto från vänster: Håll Sverige Rent och Louise Johansson

Så ska vi hålla Sverige rent – med hjälp av lotter

Hur smutsigt är Sverige egentligen? Det ville den ideella organisationen Håll Sverige Rent ta reda på och gjorde därför en nationell skräpmätning under en vecka i juni förra året. Ungefär 35 miljoner skräpföremål hittades – bara under den veckan.

Nedskräpning är ett stort problem och förvärras i takt med ökad konsumtion, konstant närhet till mat och dryck samt varmare väder.

– Det mesta vi konsumerar är förpackat i plast, till och med fimpar innehåller plast. Vi vill att man ska försöka se parker och andra allmänna ytor som våra gemensamma trädgårdar eller vardagsrum. Är det rent minskar också risken för att man skräpar ner. Vi människor gör ju oftast som andra gör, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent är en av 61 organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet varje år. Vilket betyder att en del av det viktiga arbete som Håll Sverige Rent gör, möjliggörs av alla som har en Postkodlott.

– Postkodlotteriet litar på att vi vet bäst hur vi ska driva vår verksamhet. De ger oss pengarna och vill att vi ska använda dem där de behövs. De är helt enkelt bäst! säger Johanna Ragnartz.

”Vår målbild är självklart att nå alla”

Organisationen har varit aktiv i många år och kampen mot nedskräpning tar inte slut. Fokus har sedan ett tag tillbaka varit att nå barn och unga eftersom beteenden, som bekant, ofta börjar där.

– Det är otroligt viktigt att alla barn får med sig det här. Förutom att vi har utbildningsprogram för skolor och förskolor, där man jobbar med alla typer av miljöfrågor, driver vi skräpplockardagar, säger Johanna Ragnartz och fortsätter:

– I år hade vi 815 000 anmälda barn, vilket är helt fantastiskt. Det är hälften av alla barn upp till 15 år. Vår målbild är självklart att nå alla.

Förutom skräpplockardagar för barn anordnas även kampanjer och tillfällen då hela Sverige plockar skräp tillsammans – något som fått en positiv effekt även efteråt.

– Kampanjerna triggar mikrorörelser. Fler kommer igång och driver lokala initiativ. Amir, en kille som är otroligt engagerad, startade till exempel Håll Jönköping Rent. Det är det vi vill uppnå.

Samarbetet som gör jobbet möjligt

Det krävs självklart även systematiskt arbete med att förbättra infrastrukturer och driva andra kunskapshöjande aktiviteter. I dag är mer än 800 000 skräpplockare engagerade i Håll Sverige Rent.

Läs mer om Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent och Postkodlotteriet

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer.

Sedan starten i Sverige 2005 har 15,5 miljarder kronor delats ut.

Håll Sverige Rent har tagit del av överskottet sedan 2014 och har hittills tagit emot 92 miljoner kronor.