Vi är övertygade om att det blir roligare när vi känner våra grannar

Känner du dina grannar?

Hur väl känner du dina grannar? Kanske umgås ni varje dag, kanske har ni aldrig ens hälsat. Oavsett vilket är dina grannar trots allt några av de personer som lever närmast inpå dig, strax utanför hemmets väggar. Kanske finns en ny vän närmare än du tror. Har du tänkt på det?

Det har vi på Postkodlotteriet. Vi tycker att grannar är någonting fantastiskt. En ocean av personer, med unika berättelser och unika egenskaper, vägg i vägg – eller "trädgård i trädgård" – över hela landet. Människor som hjälper varandra: med posten, med blommorna, med snöskottningen, med hämtningen av barnen. Ett slags ekosystem av vänner och bekanta som gemensamt gör tillvaron hemma lite bättre.

Syftet med det här initiativet – ”Vem är din granne?” – är att uppmuntra fler att lära känna sina grannar, för vi är övertygade om att det blir både enklare och roligare då. En undersökning vi genomfört under hösten visar att personer som känner sina grannar är både tryggare och känner större samhörighet med sin omgivning, än de som inte känner grannarna. Vi har mött personer vars liv förändrats tack vare möten med grannar, och personer som funnit vänskap där de minst anat det.

För att uppmuntra dig att ta steget att lära känna din granne bättre har vi på den här sidan samlat information och inspiration som vi hoppas att du får nytta av. Längst ned på sidan hittar du också ett praktiskt verktyg – något vi kallar för ”Välkommen in”-skyltarna – som du kan skriva ut och hänga på ytterdörren hemma, för att signalera till dina grannar att du gärna vill lära känna dem bättre. Skyltarna används just nu i ett experiment i ett lägenhetshus i Stockholm för att se hur väl de fungerar, och hur det gick berättar vi om i december.

Om du har egna tips på hur fler kan lära känna sin granne, eller vill dela med dig av din egen grannberättelse – hör av dig till oss! Och med lite tur kanske vi ses i just ditt grannskap någon gång...

Hur stor skillnad kan en liten dörrskylt göra?

”Stör ej”. Alla vi som någon gång bott på hotell är nog bekanta med den lilla skylten man hänger på utsidan av dörren för att få vara i fred. Men vad händer om vi vänder på det, och istället använder skylten för att till exempel bjuda in grannen på fika? Det har vi tagit reda på.

Vi har genomfört ett experiment i ett trapphus i Stockholm, där fick ett gäng grannar skyltar med budskap som ”Välkommen in, knacka på om du vill fika” och ”Hej granne, plinga på om du vill ta en löprunda tillsammans” att hänga på ytterdörren. Grannarna fick själva välja hur mycket de ville ta hjälp av skyltarna för att lära känna varandra bättre. Se resultatet i filmen här nedan.

Nyfiken på att testa skyltarna själv? Du hittar dem här nedanför för utskrift. Några av dem är blanka, så att du själv kan fylla i hur du helst vill lära känna dina grannar!

Kan grannar vara nyckeln till ett lyckligare liv? Vi har frågat psykologen och författaren Katarina Blom. Läs mer

Varför klappar Postkodlotteriets hjärta så mycket för grannar? Läs mer

Se våra grannporträttsfilmer. Läs mer